ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Ο φορέας  ψυχικής υγείας με την επωνυμία «Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΔΑΥΙΔ» ξεκίνησε την λειτουργία του στις 12 Μαΐου 2008 με το πρώτο του Κέντρο Ημέρας στον δήμο Υμηττού Αττικής. Πανελλαδικά είναι ο μοναδικός φορέας στα ιδρυτικά έγγραφα του οποίου (έγκριση σκοπιμότητας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) το Υπουργείο Υγείας σαφώς αποτυπώνει  τόσο την αναγκαιότητα των εντατικών εξατομικευμένων παρεμβάσεων όσο και την συνεπή συμμόρφωση στις αρχές της επιστήμης της Πειραματικής Ανάλυσης Συμπεριφοράς. Στα συγκεκριμένα ιδρυτικά έγγραφα αναφέρεται ότι “Περιοριστικά εφαρμόζεται σε όλες τις εξατομικευμένες παρεμβάσεις” η συγκεκριμένη επιστήμη.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φορέα μας υπήρξε μια περίοδος πάρα πολύ δύσκολη για την εκτέλεση του ιδιαίτερα σημαντικού του έργου. Στις 28 Μαΐου 2014 κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς Ψυχικής Υγείας του ΨΥΧΑΡΓΩΣ εγκύκλιος, η οποία περιόριζε την οικονομική επιχορήγηση ΔΡΑΣΤΙΚΑ και συγκεκριμένα στα 2/5 του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού, καθορίζοντας σύγχρονα τρόπο ημερήσιας ανά μήνα κοστολόγησης. Η εφαρμογή αυτών των περικοπών είχε αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2013, γεγονός για το οποίο μπορεί να διατυπωθούν ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμότητά του. 

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ξεκάθαρα ερχόταν σε αντίθεση τόσο με όλους τους ιδρυτικούς νόμους λειτουργίας των φορέων Ψυχικής Υγείας όσο και με την εγκυρότητα των ιδρυτικών εγγράφων βάσει των οποίων ο φορέας μας λειτουργούσε και λειτουργεί.

Ο φορέας μας κατέθεσε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας την 17η Ιουνίου 2014 αναφέροντας σημείο προς σημείο την αδυναμία συμμόρφωσης των εξατομικευμένων προγραμμάτων όλων των ωφελούμενων του φορέα μας, ζητώντας συνάμα συνάντηση για την επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων. Το Υπουργείο ΟΥΔΕΠΟΤΕ απάντησε στην συγκεκριμένη επιστολή. Όμως ΔΙΕΚΟΨΑΝ την μηνιαία χρηματοδότηση προς τον φορέα μας.

Ήδη από την αρχή του 2013 υπήρχαν σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης στις μηνιαίες εγκεκριμένες καταβολές προς τους φορείς (μεταξύ των οποίων και του δικού μας) με συνακόλουθη την ταυτόχρονη καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων. Τα ίδια σοβαρά οικονομικά προβλήματα συνεχίστηκαν και το 2014. Συνεχίστηκε επίσης η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ του φορέα μας. Όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ δημιουργήθηκε η παραμικρή καθυστέρηση στην καταβολή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών προς τους εργαζόμενους μας, η οποία γινόταν από ίδιους πόρους και συγκεκριμένα από το αποθεματικό του φορέα μας. 

Τον Δεκέμβριο 2014 είχε μειωθεί σημαντικά το χρηματικό αποθεματικό του φορέα. Ενημερώσαμε τους εργαζόμενους για την επικείμενη οικονομική αδυναμία. Ζητήσαμε από όλους να σκεφθούν λύσεις. Υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια. Οι εργαζόμενοί μας δεν είχαν υποστεί στο ΕΛΑΧΙΣΤΟ τις όποιες οικονομικές και άλλες δυσκολίες που υπέστησαν οι συνάδελφοί τους στους υπόλοιπους φορείς ψυχικής υγείας, οι οποίοι στο σύνολό τους δέχθηκαν την κατά τα 3/5 αυθαίρετη, παράνομη και καθυστερούμενη περικοπή των ετήσιων χρηματοδοτήσεών τους και συνέχισαν να χρηματοδοτούνται έστω και με «κουτσουρεμένες» αισθητά τις μηνιαίες χρηματοδοτήσεις. 

Κατά τη διάρκεια του έτους 2014 αποστείλαμε μια σειρά επιστολών προς το Υπουργείο, από το οποίο με επιμονή συνεχίσαμε να διεκδικούμε λύση σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στα ιδρυτικά έγγραφα και με τα πρωτόκολλα της επιστήμης, κατατεθειμένα στο Υπουργείο Υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο 2007, ώστε να κάνουμε σωστή και συνεπή παρέμβαση στους ωφελούμενούς μας. ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2014 ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΕΚΔΙΚΏΝΤΑΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ σύμφωνα με το τότε ισχύον νομικό καθεστώς και τις ιδρυτικές άδειες του Κέντρου μας.  

Από τον Ιανουάριο 2015 αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στην διαδικασία των απολύσεων. ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ Ή ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΜΜΕΝΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.Η δυσαρέσκειά των εργαζομένων κορυφώθηκε. Όμως δεν κατέθεταν και κάποια πρόταση η οποία θα ευνοούσε μια έστω και μέση λύση. Επίμονα διεκδικούσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους με τον φορέα σαν να μην είχε διακοπεί η κρατική επιχορήγηση. Δεν δέχονταν την ελάχιστη αλλαγή παρά την ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΝΩΣΗ τους για τις πραγματικές συνθήκες και την αξεπέραστη πια οικονομική αδυναμία του φορέα μας. Κάποιοι εκ των εργαζομένων μας, και ενώ είχαν ήδη απολυθεί, στράφηκαν δικαστικά κατά του φορέα μας, διεκδικώντας την ακύρωση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους και την καταβολή μισθών υπερημερίας, επιδομάτων εορτών και αδείας, αλλά και υπερωριών. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ

Η αποχώρηση εργαζομένων είχε συνέπεια να αποχωρήσουν ωφελούμενοι. Για δεκατέσσερις ωφελούμενους οι γονείς επέλεξαν να καταβάλουν οι ίδιοι τα μηνιαία δίδακτρα. Τα ημερήσια προγράμματα μειώθηκαν αλλά ξεκίνησε η εντατική εκπαίδευση των εμπλεκόμενων από την οικογένεια ατόμων ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στην πρόοδο των ωφελούμενων. Aπό το προϋπάρχον σύνολο των εργαζομένων, εννέα επέλεξαν να παραμείνουν στο Κέντρο Ημέρας και να στηρίξουν απόλυτα το έργο μας. 

Τους ευχαριστούμε.

Θερμά ευχαριστούμε τον καθηγητή R. Μέλλον για την συνεχή στήριξή του στην σωστή λειτουργία των εξατομικευμένων προγραμμάτων μας σύμφωνα με την επιστήμη της Πειραματικής Ανάλυσης Συμπεριφοράς. 

 

Mitos-Aspida © All Rights Reserved.